är en allroundhäst
veterinärbesiktning inkl. röntgen tillgänglig
HU
Lipizzanern är en Österrikisk hästras som blivit känd då den används till imponerande uppvisningar inom klassisk ridkonst vid den Spanska Ridskolan i Wien. Det är en lättlärd och arbetsvillig häst som gör mycket väl ifrån sig inom dressyren. Den används också som körhäst. Idag benämns lipizzanern som en europeisk kulturhästras och både i Österrike och i Ungern sker aveln av rasen under statligt överinseende.
Lippizanaren är en relativt liten och kompakt häst och rasen har starka ben samt ett starkt bakparti. Den som går i tankarna om att köpa lipizzaner bör vara medveten om att rasen mognar relativt långsamt, samtidigt som den ofta lever länge.
Annons på första sidan
AT
DE
SI
SI
SI
SI
SI
SI
SI
SI
SI
SI
SI
SI
SI
SI
SI
Lipizzanern är en eftertraktad uppvisningshäst och den är mycket väl lämpad för dressyr där den klarar de högsta och mest avancerade klasserna. Många väljer därför att köpa lipizzaner just för att använda som dressyrhäst.
Det är inte rekommenderat att köpa lipizzaner för att använda som nybörjarhäst. Det är förvisso en mycket lätthanterlig och intelligent häst, men för att den ska må bra och utvecklas optimalt krävs en ryttare som kan utmana hästen.
Kännetecknande för lipizzanern brukar vara att den är skimmel, men det förekommer även bruna och svarta varianter. Fölen är alltid mörka när de föds, men bleknar därefter med åren. Hästen är relativt kort och kompakt – mankhöjden ligger vanligen mellan 150 och 160 cm och den kännetecknas av en muskulös hals och bakdel.
Vill man köpa en lipizzaner bör man vara medveten om att det är en relativt ovanlig ras – endast ungefär 3 000 exemplar av den finns idag registrerade.
Lipizzanern har sitt ursprung i det statliga stuteriet i Lipica, vilket grundades år 1580. Här låg fokus främst på att avla fram hästar vars färg var vit, eftersom detta ansågs återspegla dess kungliga börd. Hela rasen är baserad på totalt 8 hingstlinjer, och alla lipizzanerhästar som föds idag måste i stamtavlan kunna spåras tillbaka till någon av dessa linjer för att bli godkända för registrering.
Det finns också traditioner rörande hästarnas namn, där varje föl döps utifrån den hingstlinje som det tillhör. Den främsta aveln av lippizaner sker i Österrike på Piber-stuteriet. Det sker också större avel på rasen i Ungern, Slovenien, Kroatien, Rumänien och Tjeckien. Vill man köpa lipizzaner från ett mindre stuteri rekommenderas att kontrollera stamtavlan så ingen risk för inavel finns.
Aveln på lippizanerhästen har en brokig historia som kantats av krig, stölder och svält. Det ledde till att rasen under 1940-talet var kraftigt decimerad och riskerade att dö ut. Ett intensivt räddningsarbete genomfördes där stuterierna i Ungern, Slovenien och Österrike samarbetade. Deras arbete gav frukt och rasen kunde räddas. Den är dock fortfarande relativt ovanlig än idag, och att köpa en lipizzaner är därför inte alltid helt lätt.
Att köpa en lipizzaner är en dröm för många ryttare – men eftersom det är en relativt snäv marknad som finns tillgänglig för att sälja lipizzaner.
förblir det för många också bara en vacker dröm.Den som har turen att äga en lipizzanerhäst kan däremot njuta av fantastiska ridupplevelser, då detta är en helt fantastisk häst att rida. Lipizzanern kräver dock sin ryttare – det är en häst som är kapabel att hantera otroligt avancerade tekniker och som också tycker att sådant är mycket roligt att hålla på med. Att köpa en lipizzaner för att bara ha till hobbyridning är därmed inte något som rekommenderas – och troligen heller ingenting som skulle godkännas av uppfödaren. Det är en högt värdesatt hästras och de stuterier som avlar på lipizzaner är mycket noggranna med var hästen slutligen hamnar.