är lätt att lasta
veterinärbesiktning inkl. röntgen tillgänglig
Tävlingserfarenhet
DE
Hästhoppning är en imponerande sport som kräver snabba reflexer, god kroppskontroll och en lagom dos mod. Att se när hästarna flyger fram över hindren kan ge även den tuffaste åskådare fjärilar i magen, och här gäller det att vara självsäker – både som ryttare och som häst.
Att köpa en hopphäst är något många vill – och gör – och sporten har många utövare världen över. Det innebär att det finns en stor marknad både för att köpa och för att sälja hopphäst.
Den som ska köpa en hopphäst bör kontrollera hästens exteriör, såväl som tidigare eventuella skador eller problem. En god hopphäst har ett starkt bakparti och god balans. Det är inte heller ovanligt med en viss tävlingsinstinkt – ibland en mycket markant sådan.
Annons på första sidan
DE
DE
DE
HU
HU
DE
DE
DE
PL
DE
DE
DE
DE
DE
BE
DE
DE
DE
DE
Hopphästar tenderar att vara starka, atletiska och snabba. I lägre klasser förekommer det ibland kallblodiga raser, men ska man köpa en hopphäst för att tävla i högre klasser är det varmblod som gäller. Varmbloden är som bekant en lättare och mer smidig typ av häst, och både halvblod såväl som fullblod förekommer inom hästhoppningen. Det innebär att många hopphästar är väldigt alerta och snabba i sina reaktioner. Tack vare deras mycket starka bakdelar är också explosivitet en vanligt förekommande egenskap.
Framgångsrika hopphästar är trygga, lättridna och har ett gott lynne. Det är också viktigt med en rörlig kropp och en god balans. De flesta hopphästarna presterar väl även inom många andra av ridsportens grenar – och i flera fall är det ryttarens intresseområde som avgör om det blir en dressyr- eller hopphäst. Den som ska sälja en hopphäst brukar därför märka att det finns ett stort intresse bland köparna – även hos många som inte har hoppning som främsta gren.
Det är inte helt ovanligt att en hopphäst presterar helt annorlunda beroende på om det är tävling eller ”bara” vanlig hobbyridning hemma. En hopphäst kan till exempel ha fullt fokus och vara extremt högpresterande på tävlingsbanan, medan den under ett träningspass i ridhuset eller ute i skogen kan vara lättdistraherad och ha fokus på allt annat än banan. Om någon ska sälja en hopphäst som beskrivs som högpresterande, men som under provridningen inte alls lever upp till förväntningarna, kan det vara befogat att fråga om hästen fungerar annorlunda beroende på om det är tävling eller träning.
Det finns flera raser som lämpar sig mycket väl som hopphästar. Beroende på vilken nivå den som ska köpa en hopphäst tävlar inom, finns breda variationer i utbudet av möjliga raser. I de lägre nivåerna är det till exempel fullt möjligt att använda även kallblodiga hästar. Då dessa generellt är stora, kompakta och tunga är det dock endast de lägre klasserna denna typ behärskar. Ju högre klasser man tävlar inom, desto snävare blir utbudet för den som tänkt köpa en hopphäst för att tävla med.
Den hästras som presterat bäst inom de högsta klasserna i hoppning är det Name des Linktextesholländska halvblodet (KWPN), tätt följd av franskt halvblod och holsteiner. Flera halvblodsraser finns också med bland de bäst presterande raserna – bland annat belgiskt, danskt och svenskt halvblod.
Även om rasen har stor inverkan på potentiella placeringar behövs också ett gott samspel mellan häst och ryttare. Det är därför viktigt att inte bara stirra sig blind på rasen när man ska köpa hopphäst – man bör också lyssna till sin magkänsla. För vissa ekipage säger det bara ‘klick’ direkt – och att det vid någon punkt klickar mellan häst och ryttare är avgörande för kommande prestationer.
De flesta hopphästar är mycket goda allroundhästar och många ryttare som väljer att köpa en hopphäst väljer därför inte hästen endast på grund av dess hoppförmåga. I stället är köparna medvetna om att denna typ av häst som regel lämpar sig lika väl för dressyr – och många gånger är hopphästar också duktiga löpare eller körhästar. Ska man sälja en hopphäst kan det därför vara till fördel att beskriva även hästens övriga ridegenskaper, för att bredda marknaden ytterligare.
De flesta hopphästar är mycket trevliga ridhästar, det gäller bara att vara lite extra observant på de exemplar av typen som har den mycket höga tävlingsinstinkten – den är fantastisk under tävling, men inte alltid lika rolig under uteritten med kompisarna.