DE
Trakehnare - hästar till salu
Den tyska Trakehnaren är en häst med långt tillbakagående anor och stora tävlingsmässiga framgångar. Denna ras är välkänd för att vara mycket atletisk, duktig och sund – och faktum är att Trakehnaren räknas till en av världens absolut bästa hästraser. Vill man köpa en Trakehnare kan man se fram emot en vacker och stilfull häst, vilken har ett livligt temperament och en hög tävlingsinstinkt. Det är därför mer vanligt att köpa en Trakehnare som erfaren ryttare än som nybörjare. Eftersom rasen klassas som en av de absolut bästa brukar det uppstå ett stort intresse när någon ska sälja en Trakehnare.
Annons på första sidan
Dessutom kan intresserade köpare se mer information direkt. Detta ökar antalet potentiella köpare avsevärt.
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
Användning och karaktärsegenskaper för Trakehnare
Det finns många potentiella användningsområden för en trakehnare – rasen är otroligt stark, intelligent och atletisk. Den används inte bara till ridning utan också för att förädla andra raser vid avel, eftersom dess goda egenskaper har en hög nedärvningsgrad.
Att köpa en Trakehnare är tack vare dess stora mångsidighet därmed intressant för många olika grupper av hästmänniskor – något som gör marknaden god för den som tänkt sälja en Trakehnare.
Man brukar generellt säga att det bör vara en erfaren ryttare som ska köpa en Trakehnare. Inte nödvändigtvis för att detta är en ”svår” ras, utan för att det är en häst med mycket kapacitet, vilken gärna också vill nyttja denna. Det finns dock många Trakehnare som fungerar väl även med nybörjare, och i de fall det är aktuellt brukar den som ska sälja en Trakehnare också skriva ut det i annonsen.
Det finns en hel del inslag från fullblod i denna varmblodiga ras, och det tycks som att Trakehnaren har fått alla de bästa fullblodsegenskaperna. Mankhöjden kan variera ganska stort men snittar mellan 162 och 170 cm. Alla hela färger är tillåtna och kroppen är mycket atletisk och välkomponerad. Man brukar se framförallt på huvudformen att det finns inslag av fullblod i rasen, då dess drag är väldigt finskurna och nosprofilen rak. Det är en stark och mycket snabb ras – och den är också välkänd för att vara modig.
Den som ska sälja en Trakehnare kommer sannolikt nämna hästens ben och hovar. Det är nämligen så att denna ras har en vinkel mellan ben och hov som räknas som helt perfekt – till och med den mest perfekta i världen. Det gör att en Trakehnare väldigt sällan har problem med hälta eller andra ben- och ledrelaterade åkommor. Rasen räknas också generellt som mycket sund.
Ursprung och historia kring uppfödning av Trakehnare
Man kan spåra Trakehnarens anor ända tillbaka till 1200-talet i det dåvarande Ostpreussen. De tyska kolonisatörerna i området avlade då på en inhemsk ras kallad Schweiken. Denna ras var en blandning mellan varmblodiga vildhästar och orientaliska hästar. Under första halvan av 1700-talet grundade den dåvarande kungen i Preussen ett stuteri i staden Traekhnen, där aveln på dessa hästar fortsatte. Syftet var då att skapa en snabb och ståtlig körhäst, vilken också hade god uthållighet. Avelsarbetet fortskred väl och rasen utvecklades enligt önskan. Framåt den senare delen av 1700-talet ändrades syftet med aveln och nu var det istället kavallerihästar som skulle avlas fram. Uthållighet var en viktig faktor som det avlades starkt på. Under 1800-talet tog man in orientaliskt fullblod och engelskt fullblod i aveln för att förädla rasen ytterligare. När andra världskriget pågick under 1900-talet genomfördes en omfattande evakuering av Trakehnaren, för att inte rasen skulle falla i ryssarnas eller polackernas händer. När kriget var över återstod 54 hingstar och 60 ston på stuteriet i Traekhner, och det är med hjälp av dessa som rasen återigen avlats fram.
Trakehnare inom ridsporten Många ryttare väljer att köpa en Trakehnare för att ha som tävlingshäst, eftersom denna ras har en otroligt hög kapacitet. Rasen har flera världsrekord inom olika ridsportsgrenar, och det tyska landslaget använder ofta Trakehnare när de tävlar i bland annat OS.