är inriden
är longerad
inklusive utrustning
DE
Den argentinska criollon är en kompakt och tålig häst. Den klassas som en av världens mest härdiga, sunda och starka raser – något som man kan tacka dess förvildade ursprung för. Criollon är mycket populär i sitt hemland och används bland annat av den argentinska armén.
Det finns också ett stort intresse kring att köpa en criollo för att använda till westernridning. Eftersom rasen är ganska liten och mycket stark har den lätt för att klara de moment som ingår i westernridningen. I de spanska länderna är det också vanligt förekommande att använda rasen vid tjurfäktningar. Detta eftersom det starka bakpartiet tillåter snabba och explosiva förflyttningar.
Annons på första sidan
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
DE
CH
DE
DE
DE
AT
DE
DE
Criollon är en ganska låg häst, och den vanligaste mankhöjden ligger mellan 145 och 155 cm. Trots detta är den mycket stark och kan utan problem bära en fullvuxen person. Det är en mycket god allroundhäst och många som valt att köpa en criollo använder den för hobbyridning eller som westernhäst.
Det är också vanligt förekommande att köpa och sälja criollo för att ha som boskapshäst. Uthållighet och styrka är typiskt för criollohästen, och den kan klara sig otroligt länge under dåliga förhållanden – både vad det gäller väder och miljö, såväl som foder och vatten. Detta kommer sig av att rasen har sitt ursprung i vilda stäpphästar – något som förutom en mycket god grundstyrka också gett hästen en god balans och ett stabilt steg. Det är också en mycket intelligent hästras som är lätt att hantera – criollon är en tacksam partner som snabbt lär sig även avancerade moment.
Criollon har lov att ha alla olika färger, men den överlägset vanligaste färgen för rasen är black. I Argentina är färgerna ‘grulla’ eller ‘gateado’ hett eftertraktade – det är den färg som på svenska kallas för musblack.
Criollon har sitt ursprung i de spanska hästar som conquistadorerna under 1400- och 1500-talen importerade från Spanien till Sydamerika. År 1535 importerade Pedro de Mendoza – den man som grundade Buenos Aires – mer än 100 spanska hästar till sin koloni i Argentina. De var tänkta att användas i avel, men efter bara 5 år plundrades hans koloni, och i samband med detta släpptes alla hästar lösa. Det ledde till att det efter några år fanns över 20 000 förvildade hästar på den argentinska Pampasslätten. Många av dessa hästar tämjdes av argentinarna för att användas både till jordbruk, ridning och körning. De blandades därefter med bland annat orientaliska hästar, och även ett antal inhemska mindre hästar. Eftersom de förhållanden som hästarna vuxit upp i har varit svåra, med mycket torka, dåligt med betesmarker och ett tufft klimat, har rasen härdats naturligt. Då endast de starkaste och friska individerna har kunnat överleva dessa förhållanden har en selektiv avel skett, även utan inblandning från människan.
När man väl började avla på rasen gjordes tuffa tester för att se vilka av criollohästarna som man skulle inkludera i avelsarbetet – bland annat skulle de marschera över 750 km på maximalt 15 dagar. Under marschen fick de ingen extra mat, utan fick endast beta vid sidan av vägen, och de skulle dessutom bära en last om 110 kg.
I Argentina finns det en nationell westerntävling kallad ‘paleteada’. I denna ingår ett moment där två criollohästar rider i full fart på varsin sida om en springande oxe. Därefter klämmer de fast oxen mellan sig, genom att pressa sina kroppar mot oxen från vardera håll. På så vis kan de styra oxen precis vart de vill. Det är en imponerande uppvisning i rasens styrka, intelligens och samarbetsvillighet – tre egenskaper som är väldigt karaktäristiska för en criollo.